BASSON LAUBSCHER (SA)

Basson_black_n_white_2_bandwith_proprofile_detail
Datum: zaterdag 5 november 2022 21:00 - 23:59

Laat ik deze band, Basson Laubscher & The Violent Free Peace, eerst maar eens voorstellen. Ik neem namelijk aan, dat er weinig mensen in ons land zijn die bekend zijn  met het werk van deze Zuid-Afrikaanse zanger-gitarist en zijn begeleiders Greg Thompson op bas en Francois Keyser op drums. Laubscher komt uit Kaapstad en zijn muzikale invloeden lopen uiteen van Jimi Hendrix en Led Zeppelin tot ABBA en Beethoven.
Hij zat tien jaar in de band Zinkplaat, een band die in Zuid-Afrika groot was. Sinds 2004 is hij nu solo bezig met zijn Violent Free Peace band. Een ervaren artiest dus en dat is op dit album ook duidelijk te horen.

Het album opent met het titelnummer, Testify, waarin Laubscher ons als een volleerd, swingende bluesrock dominee oproept om de rock ‘n roll tot onze ziel toe te laten. En door dit uitbundig swingende soulvolle nummer wil ik dat maar al te graag doen!
Het volgende nummer, Lost, komt uit een totaal andere hoek. Hier is er sprake van een landerig, loom Americana nummer met lekkere dobro. Dit gaat voorzichtig richting het bluesy werk van Chris Rea.
Het mid-tempo Going Home met zijn lui brandend gitaarwerk is een Southern-rock nummer, dat wat van Lynyrd Skynyrd weg heeft. De boogie overheerst echter op dit album. En dan de keiharde variant hiervan. Zo begint Rattleshake als een lome boogie, die langzaam aan naar een snoeihard rockende climax toe werkt.
Ook Make Me Wait is een boogie maar dan met een ADHD-achtig Bo Diddley ritme waarin ik zelfs flarden van “I’m A Man” (Chicago) tegen leek te komen. Make It Right is ook een onstuimige boogie. Rauw, hoekig, onstuimig en vooral keihard. In de stevige bluesrocker Drag Me Down staan Laubscher’s rauwe gitaar riffs op de voorgrond. Zijn geluid zit hier ergens tussen Led Zeppelin en Rory Gallagher in. Het Southern-rock-achtige Old Town zou, als het op single zou verschijnen, zo maar eens de hitlijsten in kunnen schieten.
Dit heerlijke bluesrock album wordt op waardige wijze afgesloten met de spetterende rocker Bonnie & Clyde.

Basson Laubscher overtuigt met dit album op alle fronten.

Basson Laubscher  uit Zuid Afrika.
Heerlijke bluesrock, gemixt met soul en funk.
Straigh to the heart, puur en heerlijk. Niet te missen op hun tour door Europa.
Hun eerste volle Europese tour.
In 2020 was de band net begonnen aan hun eerste EU avontuur, toen ze door corona genoodzaakt werden om weer naar huis te keren!
Tijd voor muzikale wraak op corona! Heerlijke bluesrock, gemixt met soul en funk.
Straigh to the heart, puur en heerlijk. Niet te missen op hun tour door Europa!
-----
What started as a passion project jamming with local musicians covering great blues artists like The Allman Brothers, Jimmy Hendrix, B.B. King, Muddy Waters and Eric Clapton soon morphed into an uncontainable low down, foot stomping blues boogie and jiving rock & roll band with original music written by Basson Laubscher himself.